Brytyjska firma projektowa stworzyła innowacyjny rodzaj łyżki, która ma zapewnić nam nowe postrzeganie smaku.
Andreas Fabian, współtwórca firmy Michel / Fabian, od wielu lat prowadził badania nad wpływem kształtu zastawy na nasz smak i zmianami w jego postrzeganiu. Łyżka Goûte to efekt jego prac. Według Fabiana jedzenie bez sztućców to naturalne ludzkie zachowanie, które kojarzy się z miłymi wspomnieniami. Dlatego kształt łyżki nawiązuje do palca. W dzieciństwie często woleliśmy jeść samymi palcami bo to nam sprawiało największą radość.
We współpracy z Uniwersytetem Oksfordzkim w 2015 r. przeprowadzono eksperyment, w którym badani uznali, że jedzenie za pomocą łyżki Goûte dawało im większą przyjemność w porównaniu do tradycyjnej łyżki, o 40% lepiej oceniali wartość spożywanego jedzenia (próbką był jogurt) a także, co ciekawe, intensywniej odczuwali smak jako słodszy.
Łyżka Goûte nadaje się idealnie do jedzenia jogurtów, musów, masła czekoladowego, owsianki czy humusu. Koszt szklanej łyżki to 29 funtów, a drewnianej 19 funtów.
Źródło zdjęć: Forbes Life
Dagmara Komarnicka
Dział Analiz WGN
You must be logged in to post a comment.