MENUMENU

Najwyższy poziom designu cz.II

Peryskop w środku lasu

Austriackie studio projektowe Studio Precht stworzyło projekt niezwykłego ekologicznego domu jednorodzinnego. Ekologiczny, modułowy dom kształtem przypomina peryskop. Bert to efekt współpracy Studia Precht ze start-upem Baumbau, który specjalizuje się w mikrodomach, a także domkach na drzewie. Budynek, podobnie jak pień drzewa, łączy się z podłożem, nie potrzebując do tego dużej powierzchni. Choć został zaprojektowany jako mikrodom, dzięki modułowej konstrukcji z prefabrykatów można go dowolnie rozbudowywać. Na dachu znajdują się panele słoneczne, a w domu – toaleta kompostująca i urządzenie do uzdatniania wody. Budowa Berta ma się rozpocząć już wiosną 2020.

 

 

Dom jak z filmu


Na duńskim wybrzeżu powstał niezwykły dom jednorodzinny zaprojektowany przez Studio Viktor Sørless. Inwestor, który zgłosił się do biura projektowego miał sprecyzowaną wizję domu inspirowanego filmem Romana Polańskiego „Ghost writer”. Jednorodzinny dom powstał na odosobnionej wydmie. Korpus budynku został założony na planie krzyża, lecz uniesiono go na solidnym słupie dzięki czemu unosi się nad ziemią. Wszystkie skrzydła obiektu są przeszklone. W słupie, na którym wsparto bryłę, autorzy projektu architektonicznego ukryli wejście do budynku – z holu można się dostać windą na wyższy poziom, do właściwych pomieszczeń mieszkalnych. Wszystkie materiały i kolory zostały dobrane w taki sposób, aby maksymalnie wtopić się w otoczenie.

 

 

Nagroda dla kompleksu biurowego Laborde w Paryżu

Zrealizowany przez firmę Eiffage Construction nowoczesny kompleks biurowy Laborde – łączący rewitalizowany i nowy budynek w zanurzoną w zieleni spójną formę – otrzymał prestiżowe wyróżnienie: Nagrodę Internautów w konkursie „Architizer A+ Awards 2019” w kategorii „Architektura + Miejsce pracy”. Zespół budynków biurowych przy ul. de Laborde w 8. dzielnicy Paryża zdobył 1. miejsce w głosowaniu internetowym w kategorii łączonej „Architektura + Miejsce pracy”. Głosujący docenili wykorzystane w projekcie innowacyjne rozwiązania służące stworzeniu nowoczesnej przestrzeni do pracy, w tym przestrzeni co-workingowej i otwartych pomieszczeń biurowych oraz rozwiązania poprawiające równowagę między życiem zawodowym a prywatnym pracujących w nich osób.

 

 

Baśniowy teatr

W chińskim mieście Zhuhai powstał wyjątkowy teatr, który przypomina baśniowy pałac.Biuro architektoniczne Stufish Entertainment Architects opracowała projekt na podstawie, którego odbudowano, zniszczony w 2016 przez tajfun, gmach teatru. Ekstrawagancka forma budynku została wyposażona w różnego rodzaju nowoczesne rozwiązania. Dlatego też powstała rozległa ściana osłonowa, która ma uchronić wnętrze przed ewentualnymi uderzeniami wiatru i wody. Ścianę tą wykorzystali także jako miejsce ekspozycji ogromnych ekranów, na których prezentowane są związane z działalnością teatru projekcje. Nabrała ona wyjątkowego charakteru, patrząc z góry przypomina koronę.

 

 

Nowoczesne powierzchnie biurowe i sala koncertowa w jednym

Cavatina Hall zapewnia miastu nowoczesne powierzchnie biurowe lecz nie będzie to kolejny szklany wieżowiec. Sześciokondygnacyjny budynek powstanie na dawnych terenach przemysłowych w Bielsku Białej i będzie łączył w sobie funkcje komercyjną (powierzchnie biurowe) oraz kulturalną. Sala koncertowa mieszcząca 1000 osób będzie mieściła się w owalnej bryle wkomponowanej w gmach główny. Cały budynek zostanie pokryty szklana elewacją. Dodatkową atrakcją budynku mają być tarasy, których powierzchnia sięgnie 800 m2. Z najwyższych pięter budynku ma być widać Beskidy. Całkowita powierzchnia użytkowa obiektu wyniesie 11390 mkw. projekt przygotowany przez Cavatina & Partners Architects zostanie oddany do użytku już w 2020 roku.

Najwyższy poziom designu cz.II
5 (100%) 8 votes