Głównym składnikiem słutanek są figi, pigwy, gruszki i brzoskwinie moczone przez dwa lata w jamajskim rumie. Ciasto wykończone jest francuskimi ziarnami wanilii, białymi truflami i płatkami 24-karatowego, jadalnego złota, który nadaje mu wygląd wyjętej ze skarbca sztabki.
Na przystawkę świetnie nadadzą się czekoladki ze słynnej cukierni Noka, stworzone z kakao pochodzącego z najlepszych upraw w Wenezueli, Ekwadoru czy Wybrzeża Kości Słoniowej.
Ceny tych czekoladek zaczynają się od 854 dolarów za pół kilograma. Słynna amerykańska cukiernia sprzedaje swe wyroby w większości europejskich stolic.
Na większy wydatek muszą przygotować się miłośnicy deserów nie tylko o unikatowym smaku, ale także wyjątkowym sposobie serwowania. Za 14,5 tysiąca dolarów możemy złożyć konsumpcyjny hołd rybakom ze Sri Lanki, którym poświęcono smakołyk podkreślający ich zasługi dla kraju. Nie znajdziemy w nim jednak ryb, ale czekoladę, likier irish cream, egzotyczne owoce i płatki złota w karmelowym koszyczku, polane sosem z mango i granatu.
Deser ozdabia czekoladowa figurka rybaka oraz 80-karatowy akwamaryn, symbolizujący morskie wody. Jednak jeśli chcemy zabrać ozdobę, musimy zapłacić za nią osobną, znacznie większą kwotę.